"S pozdravem" - s čárkou, nebo bez?

Některý čárky prostě člověku nedají spát.

Dostali jste se někdy do situace, kdy je zde nějaký jazykový jev, o kterém si myslíte, že ho používáte dobře, takže nad ním vůbec nepřemýšlíte, ale jednoho dne vám přijde e-mail od člověka, kterého považujete za chytřejšího, než jste vy... A vaše víra ve znalost onoho jazykového jevu je rázem v troskách?
Přesně to se mi stalo s hypotetickou čárkou u závěrečného rozloučení "S pozdravem."

Byla jsem vždy naprosto přesvědčená, že se tam čárka nepíše. Moje neotřesitelná víra byla otřesena, když se se mnou v e-mailu rozloučila s čárkou jedna paní, které si moc vážím a považuji ji za velmi inteligentní (a nejen já).
A rozhodně není sama, kdo se loučí "S pozdravem" s čárkou.

Kromě toho, že se v dopisech a e-mailech loučí s čárkou běžní civilisté, tak se "S pozdravem" píše s čárkou i v mediích. Např. v tomto článku o etiketě: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1124997157-etiketa-korespondence/204522161300037/?tema=detail
Píše se tam o tom, jak správně dodržovat etiketu korespondence. O tom, co je správně pravopisně, tam zmínka ale není. A pak je tam tenhle obrázek, kde je jako správný tvar rozloučení napsáno "S pozdravem" s čárkou:




Ale už dost řečí. K věci! Tak jak to tedy je doopravdy je?

Podle důvěryhodných zdrojů se za S pozdravem čárka správně NEPÍŠE.  Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR to říká jasně:
pokud jde o závěrečné formule "nevětné, např. S pozdravem, S přátelským pozdravem, Se srdečnými pozdravy, v e-mailu lze také S přáním pěkného dne – za těmito pozdravnými formulemi se nepíše žádné interpunkční znaménko."

Ale přesto ho tam spousta lidí píše. Já osobně nadále píšu "S pozdravem" bez čárky. Ortodoxní čárkaři ale trvají na svém. Nejednou jsem si se svými učiteli z VŠ nebo s jinými lidmi, které beru jako příklad a autoritu, vyměnila několik formálních e-mailů, kdy to bylo patrné. A i když jsem z toho měla nervy, trvala jsem na "S pozdravem" bez čárky. Ale oni, čárkaři z řad autorit, též trvali na svém. Když se podívám na ty e-maily v pásmu, jsem trochu nervózní, protože se tam pravidelně střídá "S pozdravem, Čárkař Ortodoxní" s mým "S pozdravem Aneta Nečárková" (ne, tak se nejmenuji). Hádala bych, že když si otevřeli můj už několikátej e-mail a viděli, že jsem pořád Nečárková, tak si asi říkali, že jsem úplně natvrdlá, když mi to přece ukázali na svém příkladu, že se tam čárka prostě píše. Při vší úctě, drahé autority, zdroje říkají, že za S pozdravem se čárka nepíše.

Z toho vyplývá, že i inteligentní lidi dělají chyby.
Protože je spousta inteligentních lidí, kteří používají za "S pozdravem" čárku, tak se tím od nich jiní inteligentní lidi nakazí. Možná proto, že jim bezmezně věří. Nebo možná proto, že prostě nechtějí vypadat jako blbci, když to ta autorita píše takhle, tak to tak prostě musí bejt.
Jak vidíte, tak nemusí.

S pozdravem
Aneta

A co vy, loučíte se s lidmi s čárkou nebo bez?


Komentáře

  1. My na Slovensku tiež nedávame čiarku.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se loučím bez čárky a docela mi teď spadnul kámen ze srdce :) přesně jak píšeš, doteď jsem nad tím ani nepřemýšlela :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vždy som tam čiarku dávala. A napr. moja matka, ktorá je spisovateľka, ju tam píše tiež. Nemyslím, že by to bolo o inteligencii, to iste nie. Skôr o nesprávnom návyku.

    OdpovědětVymazat
  4. Nám to říkala češtinářka na gymplu, že se tam čárka nepíše, takže jsem od primy v klidu a čárku nepíšu :D nicméně mám stejně potřebu to rozdělit, a tak to odentrovávám na další řádku jako
    S pozdravem
    Baryn

    :D ale ještě se neloučím ... tedy chtěla jsem dodat, že jsem nedávno začala mít problém s výrazy "ovšemže" a "ovšem že ne" :D a to jsem taky používala vždycky běžně, a najednou jsem nad tím začala přemýšlet, jak ono se to vlastně píše správně. Jestli dohromady nebo zvlášť. :D

    perasperaadaspera.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak rád jsem na tebe někde trefil! To je už taková doba. Snad se máš fajn.
      Magicmax

      Vymazat
  5. Super článek, velmi pobavil :) Náhodou jsme s přítelem došli na toto téma a oba jsme byli přesvědčeni o své pravdě - já nečárková, on čárkař. Jsem docela ráda, že se nemusím přeučovat já :)

    OdpovědětVymazat
  6. No, tak jsem se dozvedela, ze tohle delam spoustu let blbe :D Diky za clanek, pobavil :)

    OdpovědětVymazat
  7. Z toho si nic nedělejte :) Důležité je, že teď už víte, jak to má být :)

    OdpovědětVymazat
  8. Patřím mezi čárkaře a trošku jsi mě zaskočila.. No tak odteď vím, ale jsem zvědavá, zda si na to v příštím emailu vzpomenu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, třeba ti pomůže to, když si uvědomíš, že jako všichni čárkaři, šíříš tento virus dál, což znamená, že i ty máš podíl za rozšiřování řad čárkařů :D Držím palce, ať si vzpomeneš :D

      Vymazat
  9. Áno, nepíše sa tam čiarka. Robila som z toho u nás na Slovensku štátnice a čiarka rozhodne nikde nebola. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mně to jednou také jedna známá autorita napsala a od té doby ji píšu taky. A zrovna dneska mně přišel mail od potencionálního zaměstnavatele, samozřejmě bez čárky. Takže jsem pátrala a jsem znepokojená, kolik mailů jsem již s touto chybou poslala. Teď se cítím trapně, protože si většinou na správné gramatice zakládám. (Za případné chyby mne, prosím, omluvte.)

    OdpovědětVymazat
  11. V angličtině, tedy alespoň v USA angličtině, se tam zase podle pravidel ta čárka píše. Tak z toho mohl vzniknout i ten omyl v češtině. Stejně tak, po oslovení se píše sice jak česky tak anglicky čárka, ale na druhé řádce je v angličtině velké písmeno a v češtině malé. Takže když píšu celý den střídavě česky a anglicky tak už si večer v obchodě neumím ani říct o čtvrtku chleba.

    OdpovědětVymazat
  12. a proč tak sáhodlouze řešíte takovou prkotinu??? Vždyť je to úplně jedno!!! To nemáte jiné starosti ?

    OdpovědětVymazat
  13. Vždycky jsem čárku psala a myslím, že důvodem bylo to, že nás to před mnoha lety (maturovala jsem v roce 1995) učili v obchodní korespondenci na Obchodní akademii. Možná se časy změnily. Zjevně budu muset tento svůj "nešvar" napravit :-)

    OdpovědětVymazat
  14. bez čárky! :-) ale skoro všichni profesoři tam čárku píší a já mám úplně stejné pocity, které popisuješ výše :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Typ vs. tip - kdy použít které?

Nejodpornější slova používaná v současné češtině