Nejodpornější slova používaná v současné češtině

Taky se vám stává, že se vám u některých slov kroutí uši? Prostě jen tak? Bez důvodu?
Často se vám přihodí taková bizarní situace, kdy nějaká osoba, třeba kolemjdoucí, někdo z práce nebo školy, koho znáte od vidění a k němuž máte naprosto neutrální vztah, najednou vysloví to strašné slovo, což způsobí, že se váš vztah k tomu člověku naprosto změní? Přesněji řečeno v ten okamžik vzplanete vášnivou nenávistí k oné osobě... I když vám vlastně nic neudělala. Jenom řekla to slovo.
zdroj obrázku




Selfíčko
Slovo selfie se mi vždycky líbilo. Před pár lety bylo dokonce zařazeno i do OED. Nikdy by mě nenapadlo, že by mohla vzniknout nějaká počeštěná varianta. No vidíte, máme ji tady.  A co je na tom nejhorší? Že se to skloňuje podle rodu středního. "To" selfíčko. Proč? Je to snad "ta" fotka sebe samého, ne? Tak žádné "to" selfíčko. To bych raději brala nějaký český překlad. Co třeba samofotka?

Storka
"Hustě vymazlená storka" - příklad z webu. Prostě... Proč? Proč proboha?! Proč muselo tohle slovo vzniknout? Nemáme dost trefných slov, která by měla stejný význam? Pokud má však storka svůj vlastní význam (a není to tedy jazykový ekvivalent story, historky nebo příhody), tak bych měla návrh pro jedno synonymum. Ale nebudu ho publikovat, protože tohle je slušnej blog.

Meníčko, vymazlený, zrelaxovat
"Zrelaxujte u vymazleného meníčka u nás." Marketingový tah, se kterým vždycky zabodujete.

Napříky
Moravský výraz pro slovo "napříč." Oblíbené slovo mojí mámy. Ráda ho používá v každé větě, aby mě naštvala. U nás v rodině prostě všechno musí být napříky. Kvůli mně, aby se mi mohli posmívat za to, jak mě to slovo štve. Štve mě to z akustických důvodů, nic jiného v tom není.



Bydlenka, mimísek, manža, těhulka a snažilka
Nenechte se ošálit, to je normální matematická lineární rovnice.
To se vezme bydlenka a manža. Bydlenka se pak rozhodne (s manžovým vědomím nebo i bez) učinit závažný životní krok. Tím se z ní stane za pravidelné aktivní účasti jejího manži snažilka. A jestli se manža fakt činí a nefláká to, tak by se ze snažilky měla stát těhulka. No a pak bude co? Přece mimísek!
A to nejhorší, co se může stát, je, že z toho mimíska vyroste další takovej človíček, co používá všechna tato slovíčka.

Človíček
Tihleti človíčci mají rádi človíčky, se kterými si navzájem říkají človíčci.
P.S. Pamatujete si na animovanou českou pohádku O človíčkovi? Tak ten je v tom nevinně.

euvit-banner-468x60-deti.jpg

Jaké "nevinné" slovo štve vás?
Pochlubte se v komentářích!

Komentáře

  1. Jednou mi kdosi odpověděl na mail, že moc děkuje za moje "písmenka" a přeje mi sluníčkový den. Málem mě trefil šlak. Byl to chlap, mimochodem. Na všechny ty výrazy okolo mimískování, které popisuješ, mám takovou alergii, že ani léky nestačí. A poslední dobou mě začíná štvát slovo knihomol, nevím proč. Asi, že už je ho prostě všude moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi byl ten chlap vymazlenej, to by to vysvětlilo.

      Vymazat
  2. Já podobně jako ty z "manži" rostu z oslovení "káámo!" .. ;D na gymplu to totiž jedna třída používala naprosto v každý větě a ješte to vždycky tak protááhli, že když to slyšim u kohokoliv jinýho, pěnim. :D
    A se selfíčkem souhlasim. Ale zase musím objáhit ten střední rod, takovej "ten selfíček" by byl asi ještě víc na palici! ;D

    A otázka na konec.. Slova manža i mimísek, či snažilka znal .. Ale co je sakra slovo bydlenka?? Pochopila jsem, že je to manžova přítelkyně/žena, ale existuje pro to i normální český slovo?
    Michelle B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slovíčko selfíčko především nikdy nemělo vzniknout, je to prostě ta selfie.
      Bydlenka je domácí puťka, co zvelebuje byteček a povídá si o tom s jinými bydlenkami na mimibazaru :D Jinak teď jsem objevila definici "manži" jako "samec od bydlenky" (https://gist.github.com/starenka/2007500) :D

      Vymazat
  3. Selfiečko mi nevadí, ale tohle slovo moc nepoužívám - je na můj vkus zbytečně dlouhé. Prostě dělám Selfie :) A "samofotka" upřímně zní příšeně, zase nemá cenu a hlavně smysl úplně všechno za každou cenu překládat do češtiny. ;)

    Jinak úplně nejvíc mě irituje slovo CAJK (Jak se máš? Cajk! - Co to sakra má být?), a pak když někdo, v těch internetových skupinkách a webech pro maminky, oslovuje diskutující "Ženy" ("Ženy, mají ještě ty Albert knížky???) Jinak jsem si na ostatní výrazy buď už zvykla, nebo mi nepřijdou až tak strašné.

    Andrea z My blonde life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samofotka byla ironie... pro mě je to prostě selfie.
      S "ženama" souhlasím. Taky nesnáším, když mě někdo oslovuje "ženo" jako by to bylo moje jméno nebo co. :D

      Vymazat
  4. nevím, co máš proti pelíškům, je to fenomenální film

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se to někomu líbí, tak proč ne, ale fenomenální se mi zdá jako trochu silný slovo, ne? :D

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Nesnáším "hejtovat". Ale ještě rychleji vyskočím z kůže, když někde slyším nebo vidím "lovískuju tě"! Ble.
    ---
    kdyzmyslis.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem z Moravy a napříky neznám ani se mi nelíbí. Priznávám, že selfíčko používám taky :-) Ostatní ne.
    http://siraelxy.blogspot.cz/2016/09/podzimni-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  8. Co máte proti Pelíškům? :D (nepoužívam ani jedno z uvedených slov, selfíčko jen sarkasticky, nekoukám na televizi, natož tak na Ordinaci, v mhd si většinou čtu a našeho prezidenta nesnáším, ale Pelíšky jsou (na rozdíl od Pupenda a Babovřesk) má srdcovka...a nevím, co je na nich špatného)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť jsem vás upozorňovala, že byste to měli brát s nadsázkou :D

      Vymazat
  9. Článek pobavil, ne že ne :D Nicméně já nemůžu vystát když někdo říká, že je něco "boží". Nevím proč, ale uplně mi to trhá uši :D

    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, narazil jsem na blog zcela náhodou a ano, také mám rád náš krásný jazyk. Možná půjdu trochu proti proudu tohoto vlákna, ale jelikož jsem sportovec, nejvíce mi vadí "slova" z úst zaměstnanců většiny veřejnoprávních médií, a sice: participovat na šanci, anticipovat přihrávku atd. Opravdu mi to trhá uši, o duši nemluvě. Největší perlou je však nyní mezi mladými tzv. influencer.. To je úplně na levačku. Děkuji za přečtení až sem a případné porozumnění.
    Nikoho

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem zrovna nedávno řešila něco podobného. Používám ve své mluvě tolik slov, u kterých ani pořádně nevím, co znamenají. Jako například relevantní , kisna, interakce atd. Tak už alespoň přesně vím, co ta slova znamenají a nestane se mi tak, že je použiju nějak špatně :-D .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

"S pozdravem" - s čárkou, nebo bez?

Typ vs. tip - kdy použít které?